1000 woorden

[ 12-07-2017 ]

Struweel

Het was mij enigszins ontgaan, maar er blijken 999 nieuwe woorden te zijn toegevoegd aan de Van Dale. Dat ik mij daar niet eerder in verdiept heb wijt ik maar aan grote drukte, verhuizen en de komst van een kleinkind.  Als tekstschrijver is het echter nooit te laat om er nog even in te duiken en ik ben begonnen bij een oude aflevering van DWDD. Vooral even terugzien, het is nogal komisch!

https://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/372551

Met sommige nieuwe woorden heb ik zelf actief te maken: sjoemelsoftware (ook ik rijd in een VW Polo), zelfscannen (ben altijd vrij haastig in de supermarkt) en het Werkplein bezocht ik beroepshalve regelmatig. Quinoa is best lekker, al voldoe ik nog lang niet aan de definitie quinoakut. Maar een woord als heppiedepeppie, word ik daar nou echt gelukkiger van? Zo zijn er meer woorden die je echt niet zou moeten willen gebruiken, zoals funken, shinen en spacen. Nou ja, ik begrijp wel dat ze gebruikt worden door een jongere generatie, maar in de Van Dále, met erkende Néderlandse woorden, hoe leg je dat uit aan migranten die onze taal moeten leren? En dat één nogal slecht boek blijkbaar heeft geleid tot het voor de eeuwigheid vastgelegde woord huisvrouwenporno stemt mij bepaald droevig.

Gelukkig blijkt wel dat er slechts enkele woorden zijn geschrapt om plaats te maken voor de 999 nieuwe. 'De Van Dale mag ongelimiteerd dikker worden, vanwege de digitale opslag,' zegt Ton den Boon, hoofdredacteur, 'het formaat van kaft tot kaft speelt een ondergeschikte rol.' Toch raken steeds meer woorden in onmin en dat is best jammer. Er zijn nu 1000 (lekker eentje meer dus) vergeetwoorden verzameld om te koesteren. Ik ben blijkbaar niet de enige die wiedeweerga, habbekrats en bolleboos nog wel eens wil gebruiken. En een woord als struweel, dat is toch onbetaalbaar? Lezen dus, dit boekje!

https://webwinkel.vandale.nl/1000-vergeetwoorden-om-te-koesterenSchrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwtjes en tips!