Een mond vol

[ 05-06-2017 ]

HIA

Sinds twee maanden woon ik in Hendrik-Ido-Ambacht. Wat best een mond vol is als je uit Groningen komt en daarvoor in Pesse woonde. Bepaald even wennen ook als ik mijn adres moet typen om mij te registreren voor het zoveelste online aankoop-account. Dan kom ik niet weg met HIA, door insiders wel begrepen, maar in een meer officieel circuit gaat dat qua registratie niet lukken.

Maar wie was die Hendrik Ido en wat was dan zijn Ambacht? Wat maakte de man zo bijzonder en zijn ambacht de moeite waard om een gemeente naar hem te vernoemen? Wikipedia geeft enige helderheid. Het blijkt vooral te maken hebben met een hoop belanghebbenden, financieringen en positionering en ja, ook toen wilde men graag eeuwige roem krijgen voor goede werken. Crowdfunding is prima, het mag wat kosten, maar alleen als iedereen het te weten komt. Ere wie ere toekomt, dus aan ons allen, zullen ze besloten hebben. De gemeente kreeg een onmogelijke naam.

‘Volgens het Genootschap Onze Taal heette de gemeente ooit Hendrik Ido Oostendam en Schildmanskinderen Ambacht, en misschien ook ooit Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht, dit zou dan de langste plaatsnaam van geheel Europa zijn geweest.’

Ik mag mijzelf dus gelukkig prijzen dat ik heden ten dage niet meer hoef te wonen in Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht. Alhoewel, dit zou mijn online koopgedrag zeker gunstig hebben beïnvloed. Voordat je dat allemaal foutloos hebt ingevuld vergaat je de lust in dat paar Zalando schoenen en besluit je maar gewoon naar de dichtstbijzijnde schoenenzaak te fietsen. Na de tijdige inschatting dat alle plaatselijke uitbaters op zondag gesloten zijn, zie je er maar helemaal van af en ga je je tijd nuttiger besteden. Zoals een blogje typen!Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwtjes en tips!